BNdeStem: Breda: de roep om 100 km/uur op de snelweg wordt steeds luider

Breda ’97 die een beroep doet op B en W om hier serieus naar te kijken. Eerder was het ook GroenLinks die voor verlaging van de snelheid pleitte, terwijl ook de wijkraad Heusdenhout en dorpsraad Bavel daartoe opriepen.

 
Burgerraadslid Jos van Etten van Breda ’97 haakt in op het kabinet dat besluiten voorbereid om uit de stikstofcrisis te komen. Eén ervan is verlaging van de snelheid. Breda zou daarop moeten anticiperen, vindt hij. ,,De stikstof en fijnstofconcentraties in en rond de stad zijn te hoog. Het Natura-2000 gebied Ulvenhoutse Bos dient beschermd te worden. Maatregelen zijn nodig om de uitstoot omlaag te brengen. Daarnaast willen we in Breda 6000 woningen bouwen en hebben daarvoor vermindering van de stikstofuitstoot nodig om dit te realiseren”, zet Van Etten zijn oproep kracht bij. 

‘Niet alles kan’

Hij wijst tevens op de wijk Heusdenhout dat pal aan de A27 ligt en dorp Bavel, in de oksel van de A58 en A27. Heusdenhout en Bavel riepen direct na het uitkomen van het rapport ‘Niet alles kan’ van oud-minister Remkes op de snelheid te verlagen. Wethouder Boaz Adank (VVD, mobiliteit) liet eerder via een woordvoerder weten: ,,Het adviesrapport van Remkes ligt nu bij de Kamer. Het is aan de landelijke politiek om nu in een goede discussie keuzes te maken die het liefst op breed draagvlak kunnen rekenen.” 

Voorzitter Rien Brans van de wijkraad Heusdenhout zei daarop dat het college ‘op z’n minst de morele plicht heeft om mee te denken’. Terwijl fractieleider Peter Bakker van GroenLinks de reactie van het college te mager vond: ,,Als het college op voorhand zegt op signalen ‘daar doen we niks mee’, dat vind ik nogal wat. De gemeente zou zich hier druk om moeten maken. Herrie, slecht slapen, vuile lucht. Alle onderzoeken tonen aan dat 100 of  80 kilometer per uur veel minder emissies oplevert.”

Peter Vissers

Teteringen

Fractievoorzitter-raadslid

Jos van Etten

Ulvenhout

Burgerraadslid

Dick Vuijk

Ulvenhout

Burgerraadslid

Marcel van der Mast

Hoge Vucht

Burgerraadslid

Ad Figiel

Haagse Beemden

Fractiemedewerker

 

Copyright Breda Beslist 2020