Onbevredigende antwoorden op vragen over nalatenschap Winterland en openbaarheid over Betoverend Breda

Op 12 september heeft Breda'97 vragen gesteld over de nalatenschap van de twee Winterland edities, waarvoor de gemeente Breda meer dan een half miljoen euro aan subsidie verleend had. Met deze subsidies zijn onder andere veel attributen gekocht voor deze evenementen.

Inmiddels heeft Breda'97 antwoord gekregen op de door haar gestelde vragen (link).

Zoals wij al dachten zijn de met subsidiegelden gekochte goederen eigendom van de subsidieontvangers Showdriven BV en de stichting Winterland. Jammer genoeg is Showdriven BV failliet verklaard en over Stichting Winterland zij de diverse berichten die Breda’97 binnen heeft kregen ook niet al te positief.

 

De wethouder heeft met een van de eigenaren gesproken en die heeft beloofd met het evenement Betoverend Breda in gesprek te gaan over het gebruik van de materialen. De vraag is echter of hij nog eigenaar is vanwege het faillissement. Veel attributen zijn bedrukt met Winterland en kunnen dus niet meer gebruikt worden. Echter er zijn nog genoeg lampen, versieringen etc.  gekocht die wel gebruikt kunnen worden.

Uit reacties die wij op onze vragen kregen van mensen uit het evenementenwereldje begrijpen wij dat zij vragen stellen of deze materialen nog wel bij Showdriven of Winterland zijn. Helaas geeft het college geen antwoord op deze vraag.

Op onze vraag of in de subsidiebeoordeling ook gekeken kan worden naar de kosten die gemaakt worden en die te vergelijken met andere soortgelijke evenementen in de gemeente, zoals Winterwonderbeek, een organisatie die een ijsbaan en kerstmarkt heeft in Prinsenbeek zonder noemenswaardige subsidie, geeft het colege het antwoord dat zij geen aanleiding ziet om een andere werkwijze te hanteren. Indien de afgelopen twee jaar dit wel gedaan was, was er zeker veel minder publiek geld, geld van de inwoners van Breda, besteedt aan Winterland.

Wat Breda'97 betreft onbegrijpelijk. Dat geldt ook voor het antwoord op onze vraag of de aanvraag en verantwoording van de subsidie niet geheim verklaard kan worden. Volgens het antwoord kan de raad zijn controlerende functie uitvoeren door het college om verantwoording te vragen.

En daar zat nou net het probleem de afgelopen jaren. Inderdaad we kregen verantwoording, echter doordat het dossier geheim verklaard werd had de raad wel de informatie maar mocht er naar buiten toe niets over zeggen en werden aanvullende vragen niet of nauwelijks beantwoord.

Breda'97 wil nou juist voorkomen dat we weer terecht komen in geheimhoudingen en achterdeur praktijken en vraagt om openbaarheid van de besteding van publiek geld.

Breda’97 gaat hier dan ook op korte termijn over in overleg met de verantwoordelijke Wethouder.

Peter Vissers

Teteringen

Fractievoorzitter-raadslid

Jos van Etten

Ulvenhout

Burgerraadslid

Dick Vuijk

Ulvenhout

Burgerraadslid

Marcel van der Mast

Hoge Vucht

Burgerraadslid

Ad Figiel

Haagse Beemden

Fractiemedewerker

 

Copyright Breda Beslist 2020