Met 13 partijen debatteren, helpt dat om een keuze te maken?

We stonden gisterenavond in de Haagse Beemden voor de vierde keer bij elkaar om met 13 partijen te proberen duidelijk te maken waar we voor staan. Uiteraard hebben de partijen hun supporters meegenomen die in de meeste gevallen zich afzijdig houden van de discussie en terecht.

Blijft u over geïnteresseerd publiek. De meeste van u zullen al wel weten op welke partij ze gaan stemmen of hebben de mogelijkheden al beperkt tot enkele partijen. Hoeveel bezoekers zitten nu in de zaal die het echt nog niet weten?

Wij zullen u gerust stellen. Op deze manier zult u niet veel wijzer worden. Teveel dezelfde antwoorden en in een aantal gevallen wordt u naar de mond gepraat.

Wij staan hier met 13 partijen waarvan 4 afsplitsingen zijn. Volmondig Ja is opgericht door Elbertrse en Groeneweg die na onenigheid weg gegaan zijn bij het CDA, De Volkspartij is ontstaan door afsplitsers van SP, Breda’97 en SP waarvan er minstens twee voor het inkomen van een raadslid zijn blijven zitten, want de afgelopen debatten schitterden men door hun eigen afwezigheid. De derde heeft al besloten niet meer mee te doen. 50+ is een afsplitsing van Trots en als laatste is de Stadspartij een afsplitsing van Leefbaar en deze partij heeft ondertussen al voor de verkiezingen een afsplitsing.

De lijsttrekker van de Stadspartij heeft de burgemeester gevraagd om de andere partijen te vragen om de verkiezingen niet te persoonlijk te maken. Ga je de politiek juist niet in om wat te bereiken? Maar waarom die vraag? Iets te verbergen? VOG niet gekregen? Tijdje uit logeren geweest op kosten van de overheid?

De landelijke partijen hebben een duidelijk profiel. Als het op lokale onderwerpen op aan komt blijven de landelijke uitgangspunten ook het uitgangspunt. Helder maar niet strikt lokaal. Enkele uitzonderingen daargelaten blijven deze partijen in onze ogen te groot denken. Vooral veel aandacht naar de binnenstad, dure projecten als het doortrekken van de Mark, cultuur met grote C en profileren naar de rest van het land.

Moeten we Trots ook scharen bij de grote partijen? Ik denk het wel want Trots is in ieder geval een trouwe supporter van de huidige coalitie. BOB geleid door Cees, die clowns verhuurd, weet het achteraf altijd goed. Ze volgen wat BOB al eerder gezegd heeft. Of dat waar is blijft vaak de vraag.
Blijft Breda’97 over.

Wij zijn al 21 jaar een positief kritische partij die de belangen van inwoners van wijken en dorpen centraal stelt. Wij willen vooral een goed georganiseerde gemeente die in dienst staat van de inwoners en niet andersom. Wij willen voor iedereen een gezellige, veilige en sociale omgeving. Dit krijg je volgens Breda’97 door als inwoners samen te werken, te organiseren, je hobby’s uit te voeren en te vieren. Vandaar dat Breda’97 vindt dat verenigingen op alle gebieden, of het nu sport, cultuur of andersoortige ontspanning of doelstellingen zijn, ondersteund moeten worden door de gemeente. Dat betekent niet dat er bakken met geld naar de verenigingen gegooid moeten worden maar dat de gemeente klaar staat om de vrijwilligers te ondersteunen met praktische tips, waar nodig in materiële zin helpt en als een vereniging het financieel niet rond krijgt deze ook financieel te ondersteunen. Deelnemen aan verenigingen, sport, cultuuronderwijs, ouderbonden etc. moet voor iedereen betaalbaar blijven. Kinderen moeten altijd, ongeacht het inkomen van de ouders deel moeten kunnen nemen aan sport en cultuur educatie. Drempels om mensen uit hun huis te krijgen moeten geslecht worden zodat vereenzaming tegen wordt gegaan, mensen een netwerk opbouwen en niet in een sociaal isolement terecht komen.

Peter Vissers

Teteringen

Fractievoorzitter-raadslid

Jos van Etten

Ulvenhout

Burgerraadslid

Dick Vuijk

Ulvenhout

Burgerraadslid

Marcel van der Mast

Hoge Vucht

Burgerraadslid

Ad Figiel

Haagse Beemden

Fractiemedewerker

 

Copyright Breda Beslist 2020