Breda '97 Lokaal Sterk

  
  

Interview Dick Vuijk bij afscheid van de gemeenteraad

Dick Vuijk bij de Pekhoeve. Volgens hem is dat een van de mooiste plekjes in Ulvenhout. (foto Edwin Wiekens)
'Maatwerk leveren voor de dorpen'
ULVENHOUT

PAUL VERLINDEN
Volgend jaar is het twintig jaar geleden dat de dorpen Prinsenbeek, Bavel, Ulvenhout en Teteringen bij de gemeente Breda werden gevoegd. Het was dé reden voor de oprichting van Breda '97. Die politieke partij verbond een aantal lokale groeperingen die in de dorpen actief waren. Bijna twintig jaar na de herindeling is er volgens Dick Vuijk nog steeds bestaansrecht voor zijn partij. "We hebben vanaf begin af aan oog gehad voor de algemene Bredase politiek. Maar wel met een speciale antenne voor de dorpen. Zo staan we er nog steeds in, waarbij behalve de dorpen ook de wijken speciale aandacht krijgen."
Morgen neemt Vuijk (61) afscheid van de gemeenteraad, waarin hij 8,5 jaar zitting had voor Breda '97 en daarvoor was hij 8,5 jaar commissielid voor zijn partij. Hij rolde in 1993 de politiek in toen hij in zijn woonplaats Ulvenhout lid werd van de steunfractie van de lokale Lijst 6.
Voor Vuijk hebben de dorpen geen voorkeurspositie, maar hij wijst er wel op dat dorpen een andere sociale structuur hebben dan stadswijken. "Neem de verdeling van subsidies. Als je die verdeelt naar inwonertal zou Ulvenhout evenveel krijgen als de IJpelaar. Maar Ulvenhout heeft veel meer verenigingen, waar ook mensen uit de IJpelaar gebruik van maken. Je moet op dit gebied dus maatwerk leveren."


In de hoogtijdagen van Breda '97 had de partij vijf zetels in de raad. Na de verkiezingen van 2014 waren dat er nog twee. Maar doordat Pauline Ruijs begin dit jaar uit de fractie stapte, bleef Dick Vuijk achter als het enige raadslid voor Breda '97. En dat terwijl de partij in 2014 nog in de coalitie kwam met een eigen wethouder (Bernie van de Berg). Die coalitie viel vorig jaar, waardoor Breda '97 weer oppositiepartij werd.
In de korte coalitieperiode van Breda '97 werd er fel oppositie gevoerd door met name D66 en VVD. "Ik heb dat wel als een zware periode ervaren. Je moest voortdurend op je tellen passen. Als raad waren we meer met onszelf bezig dan met de stad."
In die zin keerde de rust vorig jaar terug, toen er een nieuwe coalitie kwam. Maar door het vertrek van Ruijs stond Vuijk er al snel in zijn eentje voor. "Tijdens een vergadering heb je toch de behoefte af en toe te reflecteren met iemand."
De reden dat Vuijk nu als raadslid stopt is tweeledig. "Na al die jaren, merk ik dat ik eraan toe ben om wat meer afstand te nemen. Daarnaast moeten we als partij vooruit kijken en verfrissen. De gemeenteraadsverkiezingen zijn pas in 2018 maar je moet nu al gaan bouwen, zorgen dat er nieuwe, frisse mensen bij komen. En ik denk dat we in de persoon van Bernie van den Berg iemand hebben die dat goed voor elkaar kan krijgen."
Van den Berg, oud-wethouder én oud-raadslid, neemt morgen het stokje over van Vuijk. In deze krant zei Van den Berg eerder samenwerking te willen zoeken met andere lokale partijen. Iets waar met name Cees van der Horst van partij BOB wel oren naar heeft. Die ziet zelfs wel iets in een nieuwe lokale partij.
Vuijk is ook voorstander van samenwerking. Maar een nieuwe partij verwacht hij niet. "Ik ga ervan uit dat wij bij de verkiezingen gewoon weer als Breda '97 meedoen. Ik denk wel dat we allianties kunnen smeden. Ik zie bijvoorbeeld ook raakvlakken met het CDA. En BOB heeft de deur nu op een kier gezet. Maar als je alle lokale partijen bekijkt, denk ik dat we nog te veel van mening verschillen."
Vuijk zelf blijft het volgen, want hij wil actief blijven voor Breda '97. "Maar eerst ga ik een even lekker van de rust genieten."
Ik ga er vanuit dat wij bij de verkiezingen gewoon weer als Breda '97 meedoen

footer fractie Peterfooter fractie mariekefooter fractie Josfooter fractie Ad

Copyright Breda'97 2017