Breda '97 Lokaal Sterk

  
  

Leraar met groot politiek hart

Oud-wethouder van Breda was man met gezag, met een scherp oog voor de belangen van de dorpen.

Breda

Een zeer rechtschapen man. Altijd trouw aan zijn principes, maar ook van de rechte lijn. Met soms wat moeite om nuances de ruimte te geven.

Kees Schoenmakers, oud-wethouder van Breda en oprichter van Breda'97, is afgelopen dinsdagavond overleden.

Bij zijn voormalige politieke collega's staat Schoenmakers te boek als harde werker, een man met gezag. En met een scherp oog voor de belangen van de vier kerkdorpen, die in 1997 onder veel protest zijn geannexeerd door Breda.

"Zijn grote verdienste is dat hij de afstand tussen dorpen en stad heeft verkleind, door juist niet zijn hakken in het zand te zetten. Uiteindelijk was Kees van het compromismodel", zegt Mieke Vossenaar, Breda'97-politica van het eerste uur.

De in het Ginneken geboren Schoenmakers was in eerste aanleg niet zo zeer politicus als wel leraar. Zijn werkzame leven stond vooral in het teken van het onderwijs, op diverse basisscholen in Breda en Bavel en als docent geschiedenis en aardrijkskunde op Markenhage. Weliswaar was hij al van jongs af aan betrokken bij KVP en CDA, echt politiek actief werd Schoenmakers na zijn pensionering. Op de kop af twintig jaar geleden zette hij zijn handtekening onder de oprichtingsacte van Breda'97, waarvoor hij later raadslid en wethouder zou worden.

Die laatste functie heeft de in Ulvenhout woonachtige politicus slechts negentien maanden uitgeoefend. In februari 2008 moest hij, op 77-jarige leeftijd en 'met spijt in het hart, opstappen: "Ik merk dat het werk me niet in de koude kleren is gaan zitten. Als ik ergens voor ga wil ik voor de volle honderd procent gaan. Ik ben niet in staat om dat nog twee jaar voort te zetten."

D66-fractievoorzitter Saskia Boelema omschreef het besluit als volgt: "Kees is een ontzettend aardige man. Maar met alleen aardig zijn kun je geen stad besturen."

Schoenmakers is in Breda overleden, als gevolg van de complicaties van een val.

Hij is 86 jaar geworden.

Nico Schapendonk

footer fractie Peterfooter fractie mariekefooter fractie Josfooter fractie Ad

Copyright Breda'97 2017